Czy Ty też czujesz się nieco przytłoczona ilością produktów na sklepowych półkach? Do tego coraz dłuższe składy niektórych produktów przyprawiają Cię o zawrót głowy? I pewnie nie raz zastanawiasz się, czy to nadal jest dobre dla Twojego zdrowia. Dlatego też od kilku lat to naturalne i tradycyjne produkty przechodzą prawdziwe odrodzenie.
Aby znaleźć równowagę, warto wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw, owoców, a także kiszonek. Te niepasteryzowane przetwory z warzyw są pełne smaku i wartości odżywczych.
Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, zapewne nie raz słyszałaś o zaletach zakwasu z buraków. Niewątpliwie, taki zakwas to moc smaku i aromatu.
Chcesz wiedzieć:
- jaki jest sprawdzony przepis na zakwas z buraków?
- jak zakwas należy przechowywać?
- czy zakwas jest dobry do przechowania na zimę?
Czytaj dalej i sprawdź dlaczego warto sięgać po domowy zakwas buraczany.
Jak zrobić tradycyjny zakwas z buraków – przepis
Zakwas to tradycyjny polski napój fermentowany, który jest również podstawą do przygotowania domowego barszczu. A przepis na zakwas buraczany jest naprawdę prosty. Aby zrobić zakwas z buraków potrzebujesz:
- świeże kawałki buraków
- przegotowaną, ale zimną wodę
- czosnek, sól i przyprawy tj. liść laurowy i ziele angielskie.
Wszystkie składniki należy umieścić w czystym, wyparzonym słoiku, przykryć gazą lub ściereczką, a następnie odstawić na kilka dni. Pamiętaj, aby słoiki trzymać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Idealnie sprawdzi się piwnica lub szafka kuchenna.
Po ok. 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy. Przecedź go i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Zakwas jest przepyszny i ma intensywny, kwaskowaty smak. Możesz go dodać do wody mineralnej, soków czy koktajli. Oprócz tego, jest on idealny do przygotowania tradycyjnego polskiego barszczu.
Czy zakwas można pasteryzować
Zakwas, także ten z buraków należy do grupy produktów zwanych żywymi kiszonkami. Oznacza to, że produkt ten pracuje cały czas i nabiera smaku. Ważne jest, aby zakwasów i kiszonek nie pasteryzować. Dzięki temu zachowują one wszystkie swoje wartości. Ich zaletą jest także proces naturalnej fermentacji. Dzięki temu, że produkty te nie są pasteryzowane, mogą cały czas „pracować”, a ich smak i aromat jest bardziej intensywny z każdym dniem.
Jak zrobić zakwas buraczany na zimę?
Jesień to idealny czas, aby zaopatrzyć swoją spiżarnię w warzywne przetwory. Warto pomyśleć o przygotowaniu domowych kiszonek. Zakwas z buraków czerwonych, podobnie jak kiszoną kapustę czy ogórki warto zrobić w większej ilości. Możesz je trzymać w lodówce, piwnicy lub innym chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu taki zakwas buraczany świetnie sprawdzi się na zimowe dni. I oczywiście możesz przygotować z niego barszcz wigilijny.
A tutaj przeczytasz więcej o tym dlaczego warto wprowadzać do diety kiszonki.
Pleśń i kożuch to oznaki kiedy zakwas z buraków jest popsuty
Przygotowujesz swój pierwszy zakwas? W takim razie powinnaś przestrzegać tego, aby buraki były obrane i umyte, a naczynia czyste i wyparzone. Dzięki temu ograniczysz pojawienie się bakterii, a Twój zakwas nie spleśnieje. Warto pamiętać także o tym, aby zakwas trzymać w chłodnym miejscu. Zbyt wysoka temperatura może przyczynić się do pojawienia pleśni.
Jeśli jednak pomimo wszystko na Twoim zakwasie pojawi się pleśń, musisz całość wyrzucić. Podobnie dzieje się, gdy pojawi się tzw. kożuch lub biały nalot. Prawdopodobnie naczynie lub buraki nie były wystarczająco czyste lub temperatura była za wysoka.
Przygotowując zakwas zwróć uwagę, aby buraki i czosnek były dobrze przykryte wodą, a słoik dobrze zakręcony. Jeśli na wierzchu pojawi się pianka, otwórz słoik i usuń ją czystą łyżką. Z kolei jeśli pojawią się bąbelki, przebij je wykałaczką.
Jak długo przechowywać zakwas?
Po około 7-10 dniach Twój zakwas powinien być gotowy i idealny do spożycia. Przecedź go, przelej do butelek i trzymaj w lodówce. W ten sposób możesz go przechowywać nawet przez kilak tygodni, a nawet miesięcy.
Prosty przepis na barszcz czerwony
Klasyczny barszcz czerwony to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Ta tradycyjna zupa będzie świetnym wyborem na obiad lub świąteczny stół. Tradycyjny dodatek do pierogów, uszek czy krokietów – kwintesencja polskiej kuchni.
Istnieje kilka sposobów na jego przygotowanie. Możesz wykorzystać zarówno świeże buraki, jak i użyć zakwas na barszcz czerwony.
Zakwas buraczany wymieszaj z bulionem, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dadaj mięso z rosołu lub podawaj z chrupiącym pieczywem – tak jak dawniej. To idealny wybór dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i jednocześnie zdrowego.
Jak długo można spożywać zakwas z buraków
Dobry zakwas buraczany to popularny napój, który ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych, tak naprawdę zakwas z buraków możesz pić każdego dnia. Jednak miej na uwadze, że jego kwaśny smak możesz mieć wpływ na Twój układ pokarmowy. Zakwas ma także całkiem sporą ilość soli. Warto o tym pamiętać. Szczególnie, jeśli masz problemy z nadciśnieniem lub Twoja dieta jest bogata w sól. Naturalne produkty wspomagają prawidłową pracę układu trawiennego i odpornościowego. Jednak traktuj je jako suplement diety i spożywaj z umiarem.
Kiedy pić zakwas z buraków rano czy wieczorem
Zakwas zawiera witaminy i minerały dlatego wielu ekspertów radzi, aby zakwas spożywać rano, najlepiej na czczo. Dzięki temu wspomaga pracę układu trawiennego na cały dzień. Warto jednak podejść do tego indywidualnie i dostosować pory spożywania zakwasu do własnych preferencji.
Przeciwwskazania do spożywania zakwasu buraczanego
Zakwas buraczany jest ogólnie uważany za zdrowy napój, bogaty w składniki odżywcze. Jednak nie jest on odpowiedni dla każdego. Spożywania zakwasu powinny unikać osoby, które:
- są nadwrażliwe na buraki lub miały wcześniej reakcje alergiczne po ich spożyciu.
- mają problemy z nerkami lub cierpią na kamienie nerkowe.
- borykają się wysokim poziomem potasu we krwi.
- cierpią z powodu zgagi lub refluksu.
- przestrzegają dietę niskosodową.
Przed rozpoczęciem spożywania zakwasu z buraków w celach zdrowotnych warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia, który może dostosować zalecenia do Twoich indywidualnych potrzeb zdrowotnych.
Gotowy zakwas buraczany – gdzie kupić?
Jak widzisz przygotowanie swojego zakwasu buraczanego jest całkiem proste. Jeśli jednak obawiasz się, że „coś może pójść nie tak” lub po porostu nie masz czasu, warto poszukać gotowych rozwiązań.
Na rynku istnieje naprawdę sporo sklepów z naturalnymi produktami gdzie możesz kupić także zakwasy. Wybierz się także na pobliski targ lub do lokalnego warzywniaka.
A jeśli nie masz takiej możliwości, odwiedź sklepy producentów naturalnych i tradycyjnych przetworów i kup gotowy zakwas z buraków.