ŻYWE OCTY

PRODUKTY

ŻYWE OCTY

Najwyższa jakość

Odpowiednie metody produkcji

Powolna fermentacja

Curated Products

Eat local, consume local, closer to nature.

żywe octy żywe kiszonki
żywe kiszonki żywy ocet naturalnie dla zdrowia

Tradycyjne receptury

Tylko szklane pojemniki

Sustainable

Chemical free consumption IN and ON your body.

żywe kiszonki ocet z pigwowca naturalnie dla zdrowia

Żywe octy

Żywe octy od kilku lat stały się niezwykle popularne. Są szczególnie doceniane przez osoby, które dbają o swój wygląd i zdrowie. Metoda pozyskiwania tych produktów jest dobrze znana od dawna, bo już nasze babcie korzystały z dobroczynnych właściwości takich octów.

żywe kiszonki ocet z czarnego bzu naturalnie dla zdrowia

Jak powstaje żywy ocet?

Żywy ocet to produkt niepasteryzowany, niefiltrowany i bez konserwantów. Do jego produkcji wykorzystujemy to, co daje nam natura. Dlatego ocet żywy powstał na wodzie ze źródeł jurajskich. Bazą do jego przygotowania są owoce lub zioła, które pochodzą z lokalnych pól i sadów. To właśnie ich jakość wpływa na smak, właściwości, a także proces fermentacji octu.

żywe kiszonki ocet śliwkowy naturalnie dla zdrowia

Ocet żywy - co to znaczy?

Ocet żywy to produkt, który powstał w naturalnym i powolnym procesie fermentacji. W odróżnieniu od tradycyjnych octów, gdzie proces ten zatrzymuje się w momencie osiągnięcia pożądanej kwasowości, ocet żywy pracuje, aż do uzyskania całkowitej fermentacji alkoholu do kwasu octowego. Dzięki temu, ma on wyższą zawartość substancji odżywczych i właściwości niż tradycyjny ocet. Warto przy tym zauważyć, że ocet żywy ma bardziej intensywny smak od octów pasteryzowanych, co wprowadza ciekawe walory smakowe do potraw.

ŻYWE OCTY

żywe kiszonki żywy ocet naturalnie dla zdrowia

Dbają o prawidłowe trawienie

żywe kiszonki żywy ocet naturalnie dla zdrowia

Wspierają odporność

żywe kiszonki żywy ocet naturalnie dla zdrowia

Utrzymują zdrową florę jelitową

Co odróżnia nasz żywy ocet?

Odpowiednie metody produkcji, powolna naturalna fermentacja bez żadnych dodatków  świadczą o smaku i właściwościach octu żywego. Bazując na tradycyjnych recepturach wytwarzania naszych żywych kiszonek nie wykorzystujemy plastikowych pojemników na żadnym etapie produkcji. Warto dodać, że najnowsze badania wykazują, że nawet plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością może do niej przenikać.

Dlaczego wybieramy szklane pojemniki?

  • Przede wszystkim szklane butelki są bezpieczne dla żywności, ponieważ nie wydzielają żadnych szkodliwych chemicznych, takich jak BPA, które mogą być obecne w niektórych plastikowych pojemnikach i potencjalnie przenikać do żywności.
  • Ponadto, szkło jest materiałem nieprzepuszczalnym dla tlenu i wilgoci, co zapewnia lepszą ochronę przed utlenianiem, rozwojem pleśni i wzrostem bakterii. To pomaga zachować jakość i świeżość przetworów przez dłuższy czas. 
  • Szklane pojemniki nie absorbują zapachów ani aromatów, co pomaga utrzymać autentyczny smak i zapach produktów spożywczych.
  • Wykorzystujemy przezroczyste szkło, co umożliwia nam obserwowanie przetworów w trakcie przechowywania. Możemy łatwo zidentyfikować ewentualne oznaki zepsucia, jak pleśń czy zmiana konsystencji, co pomaga w utrzymaniu bezpieczeństwa. 
  • Szkło jest bardziej ekologiczne niż plastik – w pełni nadaje się do recyclingu i można je wielokrotnie wykorzystywać.

Nasze buteleczki mają także estetyczny wygląd. Mogą być one atrakcyjną częścią dekoracji stołu, a także świetnie nadają się na prezent.

Jak stosować ocet żywy?

Żywy ocet to jeden z podstawowych produktów, jeśli cenisz sobie zdrowe i naturalne dodatki do żywności. 

  • Ocet żywy nadaje się do picia. Pamiętaj, aby go rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:1.

  • Jest on także niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. 

  • Możesz go wykorzystać jako dodatek do sałatek, sosów i marynat. 

  • Świetnie sprawdzi się także do polania warzyw, ryb czy mięsa. 

Wybierając odpowiedni rodzaj octu możesz stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe swoich potraw. Pamiętaj, aby podczas stosowania żywego octu zachować ostrożność i wykorzystywać go tylko w minimalnych ilościach.

Ocet żywy, a ocet pasteryzowany - czym się różnią?

Ocet żywy i ocet pasteryzowany różnią się głównie pod względem obecności żywych kultur bakterii i drożdży oraz procesu produkcji. Oto główne różnice między nimi:

 

  • Ocet żywy zawiera żywe kultury bakterii octowych i drożdży, które są odpowiedzialne za proces fermentacji octowej. Te kultury mikroorganizmów nadal są aktywne i mogą wpływać na smak, aromat i właściwości zdrowotne octu. 
  • Ze względu na obecność żywych kultur bakterii, ocet żywy może mieć bardziej złożony i intensywny smak oraz aromat w porównaniu do octu pasteryzowanego. 
  • Ocet żywy może się pienić, bąbelkować czy gazować. Są to naturalne procesy, które świadczą o tym, że ocet jest żywy i pracuje. 
  • Na dnie butelki może wytworzyć się naturalny osad, a na górze matka octowa, która ma galaretowatą konsystencję. 
  • Ocet żywy, dzięki obecności żywych kultur bakterii i drożdży, może wspomagać pracę układu pokarmowego.
  • Natomiast ocet powszechnie stosowany jest poddawany procesowi pasteryzacji, który ma na celu zniszczenie żywych kultur. Po pasteryzacji ocet nie zawiera aktywnych kultur mikroorganizmów.
  • Ocet pasteryzowany często jest łagodniejszy i bardziej jednorodny w smaku oraz ma dłuższą trwałość w porównaniu do octu żywego.

Jak przechowywać żywy ocet

Aby cieszyć się jak najdłużej smakiem, zapachem i właściwościami żywych octów, przechowuj je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie ma konieczności trzymania go w lodowce. Jak sama nazwa wskazuje, ocet żywy “pracuje” cały czas i nie traci swoich walorów z biegiem czasu, a jedynie staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej wartościowy.

Co o nas mówią

Opinie