Kapusta kiszona w słoikach na zimę. Sekret żywych kiszonek

Kapusta kiszona w miseczce

Tradycyjna kuchnia polska rządzi się swoimi prawami. A jak mowa o tradycji to nie może zabraknąć kiszonek. To właśnie one królują w polskich domach. Można nawet powiedzieć, że od pewnego czasu kiszonki stały się szalenie modne.

Być może Ty także robisz swoje kiszonki? Bo przecież kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Świetnie sprawdzą się także inne warzywa, np. kalafior, rzodkiewki, buraki, pomidory. Dosłownie wszystkie warzywa. 

A do tego, przygotowanie domowych kiszonek jest niezwykle proste. 

Jeśli lubisz eksperymenty, możesz wybrać swoje ulubione warzywa i sprawdzić czy będą Ci smakować także po ukiszeniu. 

Dziś jednak skupimy się na tradycji. Sprawdźmy, jak zrobić kapustę kiszoną w słoikach. Taką, którą będzie można się rozkoszować przez całą zimę. 

Kapusta kiszona – czy warto ją jeść? 

Kapusta kiszona to jeden z tych produktów, bez którego polska kuchnia nie może istnieć. Chrupiący dodatek o intensywnym smaku sprawia, że jest ona nie tylko bardzo zdrowa, ale także niezwykle wszechstronna. 

  • Kapustę kiszoną możesz wyjadać prosto ze słoika 
  • To nieodłączny dodatek do wielu surówek i kanapek.
  • Niezbędny składnik pierogów na Wigilię, bigosu czy kapuśniaku. 

Możliwości jest naprawdę sporo. A do tego warto dodawać kiszonki do swojego jadłospisu niemal każdego dnia gdyż są źródłem niepowtarzalnego smaku i aromatu. 

Kapusta kiszona w beczce – jak zrobić?

Kapustę tradycyjnie kiszono w beczce. Do tej pory wiele osób w dalszym ciągu korzysta z tej metody. 

  • Jeśli chcesz kisić kapustę w beczce, zacznij od przygotowania wszystkich składników i akcesoriów. 
  • Kapustę posiekaj na cienkie paski lub drobno pokrój. Następnie posól ją i odstaw na około 30 minut, aby puściła sok.
  • Następnie zacznij układać ją warstwami w dużej beczce. Dokładnie dociskaj ją, aby nie pozostały żadne puste przestrzenie. Na każdą warstwę kapusty wsyp przyprawy takie jak ziarna jałowca lub ziela angielskiego, liście laurowe czy pieprz.
  • Kiedy ułożysz wszystkie warstwy, przykryj je dużym, czystym liściem kapusty. Dzięki temu powietrze nie dostanie się do środka. To ważny etap, aby Twoja kiszonka się nie popsuła.
  • Całość odstaw na około 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce, aby kapusta odpowiednio się sfermentowała. 

Gdy kapusta będzie już odpowiednio kwaśna, przełóż ją do szklanych pojemników lub słoików, zakręć i włóż do lodówki lub spiżarni. To ważne, aby trzymać kapustę w chłodnym miejscu. W przeciwnym razie, kapusta dalej będziesz się kisić. Tak, jak to ma miejsce w przypadku żywych kiszonek. 

Jak zrobić kapustę kiszoną w słoikach?

O wiele bardziej praktyczne, jest przygotowanie kapusty kiszonej w słoikach. Proces kiszenia jest taki sam jak w przypadku kiszenia w beczce.

  • Kapustę także musisz poszatkować, posolić i poczekać aż puści trochę soku.
  • Następnie układaj ją w słoikach z dodatkiem przypraw.
  • Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. 

Po kilku dniach, kapusta powinna być ukiszona. Jeśli wolisz kwaśniejszą kapustę, pozostaw ja do kiszenia na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie, gotową kapustę kiszoną trzymaj w lodówce lub piwnicy. W niskiej temperaturze proces kiszenia zostaje zatrzymany, więc nie musisz się obawiać, że Twoja kapusta będzie dalej „pracować”. Dzięki temu nie będzie także zbyt kwaśna. 

Gdzie trzymać kapustę kiszoną?

Aby zachować świeżość i smak kapusty kiszonej, przechowuj ją w odpowiednich warunkach. Najlepiej trzymaj ją w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub lodówce, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie około 4-8 stopni Celsjusza. Kapustę kiszoną warto przechowywać również w naczyniach ceramicznych lub szklanych, które nie reagują z kwasami obecnymi w warzywie.

Po otwarciu słoika z kapustą kiszoną, trzymaj go w lodówce i zjedz w ciągu 7-10 dni. Ważne jest również, aby przechowywać kapustę kiszoną w słoikach lub pojemnikach. Dzięki temu unikniesz dostępu powietrza, który może przyspieszyć proces fermentacji i doprowadzić do zepsucia warzywa. 

W odpowiednich warunkach kapusta kiszona może być przechowywana przez wiele miesięcy, zachowując swoje walory smakowe i odżywcze. Dzięki temu możesz ukisić kapustę jesienią, kiedy jest sezon. Jeśli zadbasz o odpowiednią temperaturę, będziesz mogła cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez kolejne miesiące. 

Surówka z kapusty kiszonej – sprawdź przepis. 

Twoja kapusta jest już gotowa. Czas zatem wykorzystać ją do pysznych przepisów. 

Na początek warto przygotować z niej surówkę. To najszybszy, a zarazem najlepszy sposób, aby cieszyć się jej kwaskowatym smakiem. 

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Aby przygotować pyszną surówkę, potrzebujesz

  • kiszoną kapustę,
  • marchewkę
  • cebulę,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz.

Kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa przypraw solą i pieprzem oraz polej olejem. I tak oto w kilka minut powstanie pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Taka surówka doskonale komplementuje smak mięs, ryb czy ziemniaków. 

Najlepsze przepisy na dania z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona to także nieodłączny dodatek do wielu innych dań kuchni polskiej.

  • Faworytem są zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami. Niezastąpione na Wigilię jako dodatek do barszczyku czerwonego. 
  • Jeśli lubisz tradycyjne dania, z pewnością trudno CI będzie wyobrazić sobie bigos bez kapusty kiszonej. 
  • A w zimowe dni kapusta kiszona świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania rozgrzewających zup: kapuśniaku czy kwaśnicy

A jakie są Twoje ulubione dania z kapustą kiszoną w roli głównej? Podziel się z nami w komentarzu. 

Żywe Kiszonki
Author: Żywe Kiszonki

Polub nas

Więcej postów

Kiszone cytryny. Twoje nowe ulubione kiszonki!

Kiszone cytryny to prawdziwy game changer w świecie kulinariów – i wcale nie przesadzam! Jeśli do tej pory kojarzyły Ci się tylko z kiszonymi ogórkami czy kapustą, przygotuj się na rewolucję smaku. Te aromatyczne, słono-kwaśne perełki podbijają serca szefów kuchni i domowych smakoszy na całym świecie.

Kiszone rzodkiewki. Chrupiące, kiszone warzywa, które podkręcą smak i zdrowie!

Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko wyciągałaś prosto z ziemi soczystą rzodkiewkę, obcierałaś ją o spodnie i chrupałaś z uśmiechem? Albo ten smak świeżej rzodkiewki prosto z działki babci? My w Żywych Kiszonkach też to pamiętamy! Ale co powiesz na to, żeby te małe, różowe kulki zyskały zupełnie nowe oblicze? Przygotuj się na rewolucję smaku i zdrowia, bo dziś opowiemy Ci o… kiszonych rzodkiewkach!

Kiszony kalafior. Odmień swoje menu i odkryj supermoc fermentacji!

Czy kalafior wciąż kojarzy Ci się tylko z nudną, gotowaną jarzyną? Czas to zmienić! Przygotuj się na rewolucję smaku i prawdziwą bombę prozdrowotną, bo kiszony kalafior to absolutny hit, który podbija serca smakoszy i entuzjastów zdrowego żywienia. Zapomnij o monotonii w kuchni i zanurz się w świat fermentacji, gdzie zwykłe warzywo zamienia się w chrupiącą przekąskę pełną probiotyków i zaskakującego aromatu.

ogórki małosolne

Ogórki Małosolne. Sekret idealnego smaku lata.

Ogórki małosolne to prawdziwy rarytas, który kojarzy się z ciepłymi dniami, rodzinnymi obiadami i prostotą najlepszych, domowych przetworów. Chrupiące, delikatnie kwaskowe, z nutą czosnku i kopru – kto im się oprze? Jeśli marzysz o przygotowaniu idealnych ogórków małosolnych we własnej kuchni, ale nie wiesz od czego zacząć, albo Twoje dotychczasowe próby nie przyniosły oczekiwanych rezultatów – ten przewodnik jest dla Ciebie!

Zapisz się na newsletter

0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Nasze produkty

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
zywe kiszonki naturalnie na zdrowie
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
Shopping cart close