Szukasz przepisu na barszczyk czerwony? Znasz już dobrze ten tradycyjny smak wigilijnego barszczyku z uszkami. Tym razem masz ochotę na Twoją ulubioną zupę w nowej odsłonie.
Co powiesz na barszczyk czerwony na zakwasie z fasolą, orzechami i suszonymi śliwkami? Aromatyczny i gesty barszczyk świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, ale także jako propozycja na zwykły obiad. Pożywny, pełen smaku i aromatu z pewnością na dłużej zagości w Twoim menu.
Taki barszczyk świetnie sprawdzi się gdy zostało Ci trochę zakwasu z buraków.
Składniki:
- 250 ml zakwasu z buraków Żywe Kiszonki
- 5 upieczonych buraków
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka miodu Ogródek Dziadunia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka ugotowanej fasoli białej
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki suszonych śliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałązki rozmarynu lub listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych okach i skrop sokiem z cytryny.
- Orzechy posiekaj, a śliwki pokrój w paseczki.
- Bulion zagotuj, dodaj do niego starte na tarce o grubych oczkach buraki, śliwki oraz zakwas z buraków. Podgrzewaj jeszcze chwilkę, na sam koniec dodaj fasolę i dopraw solą do smaku. Rozlej zupę do talerzy, obsyp orzechami, świeżo mielonym pieprzem i udekoruj ziołami.