Barszcz czerwony na zakwasie z fasolą i bakaliami

Barszczyk czerwony na zakwasie

Szukasz przepisu na barszczyk czerwony? Znasz już dobrze ten tradycyjny smak wigilijnego barszczyku z uszkami. Tym razem masz ochotę na Twoją ulubioną zupę w nowej odsłonie.

Co powiesz na barszczyk czerwony na zakwasie z fasolą, orzechami i suszonymi śliwkami? Aromatyczny i gesty barszczyk świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, ale także jako propozycja na zwykły obiad. Pożywny, pełen smaku i aromatu z pewnością na dłużej zagości w Twoim menu.

Taki barszczyk świetnie sprawdzi się gdy zostało Ci trochę zakwasu z buraków.

Składniki:

  • 250 ml zakwasu z buraków Żywe Kiszonki
  • 5 upieczonych buraków
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu Ogródek Dziadunia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli białej
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązki rozmarynu lub listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  • Buraki zetrzyj na tarce o grubych okach i skrop sokiem z cytryny.
  • Orzechy posiekaj, a śliwki pokrój w paseczki.
  • Bulion zagotuj, dodaj do niego starte na tarce o grubych oczkach buraki, śliwki oraz zakwas z buraków. Podgrzewaj jeszcze chwilkę, na sam koniec dodaj fasolę i dopraw solą do smaku. Rozlej zupę do talerzy, obsyp orzechami, świeżo mielonym pieprzem i udekoruj ziołami.
Żywe Kiszonki
Author: Żywe Kiszonki

Polub nas

Więcej postów

Ocet jabłkowy

Skarby polskiej spiżarni czy ukryte zagrożenia? Przewodnik po bezpieczeństwie żywności fermentowanej

Żywność fermentowana – od tradycyjnej kiszonej kapusty i ogórków, przez popularne jogurty i kefiry, aż po zyskujące na znaczeniu kimchi czy kombuchę – przeżywa prawdziwy renesans na polskich stołach. Cenimy ją za smak, tradycję, a coraz częściej także za przypisywane jej właściwości prozdrowotne. Ale czy produkty, które znamy od pokoleń i które chętnie włączamy do diety, są zawsze w 100% bezpieczne? Przyjrzyjmy się bliżej światu fermentacji – jej blaskom i cieniom.

lekka sałatka s sosem

3 propozycje na lekkie sosy do sałatek. 

Czy Twoje sałatki czasami wieją nudą? Czy poszukujesz sposobu, by nadać im wyjątkowego charakteru i głębi smaku? Kluczem do kulinarnej transformacji Twoich zielonych kompozycji mogą być… owocowe octy!

warzywa kiszone niepasteryzowane

Tradycyjne kiszonki – od królewskiego stołu do chłopskiej chaty

Tradycja kiszenia ma swoje korzenie w odległych czasach, kiedy to nasi przodkowie odkryli, że w ten prosty sposób można przedłużyć trwałość warzyw i owoców, zachowując ich wartości odżywcze na długie miesiące. Fermentacja, bo o niej mowa, to naturalny proces, który nie tylko konserwuje jedzenie, ale także wzbogaca je o cenne probiotyki i witaminy. 

kapusta kiszona

Jak kisić kapustę? Tradycja kiszenia w Polsce. 

Kiszonki to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale również skarbnica wartości odżywczych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tradycji kiszenia w Polsce i na świecie, dowiesz się, jak przygotować domowe kiszonki, a także poznasz różnorodne przepisy z ich wykorzystaniem.

Zapisz się na newsletter

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Nasze produkty

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
zywe kiszonki naturalnie na zdrowie
0
Would love your thoughts, please comment.x
Shopping cart close