Bakterie fermentacji mlekowej, a produkty spożywcze

Kapusta kiszona

Zastanawiasz się, co wspólnego ma fermentacja mlekowa z kiszonkami? Może słowo fermentacja kojarzysz jedynie z lekcjami chemii, ale nie do końca wiesz o co tam chodziło. Jeśli interesujesz się zdrowymi produktami i naturalnymi procesami to warto przypomnieć sobie, co to jest fermentacja mlekowa i dlaczego jest ona tak ważna w temacie kiszonek. 

  • Jakie są typy fermentacji?
  • O co chodzi w fermentacji mlekowej?
  • Jakie produkty są powiązane z fermentację mlekową? 

Czytaj dalej i sprawdź jakie korzyści mają naturalne procesy wykorzystywane do produkcji żywności. 

Jakie są typy fermentacji?

Fermentacja to proces metaboliczny, w którym organizmy żywe rozkładają złożone substancje organiczne, takie jak węglowodany, aby uzyskać energię. Istnieje wiele typów fermentacji, z których najbardziej znane to fermentacja alkoholowa, mlekowa i octowa.

  • Fermentacja alkoholowa zachodzi u drożdży i innych mikroorganizmów. Przekształca cukry w alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Znana jest głównie jako proces wykorzystywany do produkcji alkoholu.
  • Fermentacja mlekowa, z kolei, ma miejsce w bakteriach kwasu mlekowego i można ją wykorzystać do produkcji jogurtu i sera, ale także kiszonek. 
  • Natomiast fermentacja octowa zachodzi w obecności tlenu i jest procesem używanym do produkcji octu, w którym alkohol jest utleniany do kwasu octowego.

Każdy z tych typów fermentacji jest istotny w produkcji żywności i napojów, a także w innych procesach przemysłowych. 

Co to jest fermentacja mlekowa?

W fermentacji mlekowej cukry proste i złożone przekształcają się do kwasu mlekowego pod wpływem rozwoju bakterii fermentacji mlekowej. I chociaż może to brzmi skomplikowanie, to tak naprawdę jest to proces od lat wykorzystywany w kuchni wielu krajów.  

Co warto wiedzieć, to to, że proces ten odbywa się w warunkach beztlenowych, a więc nie wymaga obecności tlenu. Wielu producentów żywności wykorzystuje fermentację mlekową do produkcji jogurtu, kefiru, serów i kiszonek. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego nie dochodzi do rozwoju bakterii, a żywność się nie psuje. A do tego żywność zyskuje charakterystyczny smak i zapach oraz wydłuża ich trwałość.

Fermentacja mlekowa ma także pozytywny wpływ na zdrowie. Bakterie mlekowe:

  • korzystnie wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego,
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Dlatego produkty fermentacji mlekowej są polecane dla zdrowej diety i do utrzymania równowagi mikroflory jelitowej. 

Etapy fermentacji mlekowej

Fermentacja mlekowa, podobnie jak większość reakcji chemicznych składa się z kilku faz.

  • Pierwsza z nich zwana jest zafermentowaniem. Trwa ona ok. 2 dni i to właśnie wtedy intensywnie namnażają się drożdże. 
  • Drugi etap to fermentacja burzliwa, która zachodzi w temperaturze 18–22 °C, w środowisku o odczynie obojętnym (blisko pH 7,0) przez okres około 10 dni. Wtedy też namnażają się bakterie mlekowe, a także tlenowce, bakterie z grupy coli i drożdże fermentacyjne. 
  •  Gdy pH wynosi około 6,0, zmniejsza się ilość pałeczek z grupy coli, a zwiększa ilość bakterii mlekowych. Produkują one, poza kwasem mlekowym, w mniejszej ilości inne kwasy, które mają wpływ na aromat i smak kiszonek.
  • Przy pH około 4,0 rozwój bakterii gnilnych i tych z grupy Coli zostaje zahamowany. Tlen jest uwalniany na zewnątrz przy udziale dwutlenku węgla i powstają warunki beztlenowe.
  • Kolejny etap fermentacji, to rozwój bakterii mlekowych, które wytwarzają kwas mlekowy i octowy.
  • Produkty (np. kapusta lub ogórki) fermentowane przez okres około dwóch tygodni powinny zawierać 1,5–1,8% kwasu mlekowego i posiadać pH około 3,5.
  • Następnie ukiszone warzywa na kilka tygodni należy przechowywać w temp.  10 °C, aby dojrzały.
  • Gotowe kiszonki powinno przechowywać się w temperaturze 1–2 °C.

Etapy fermentacji mlekowej mają więc istotne znaczenie zarówno dla produkcji żywności, jak i dla zdrowia, poprawiając trawienie i wspierając odporność organizmu. 

Zastosowanie bakterii mlekowych

O tym, że procesy chemiczne, które świetnie sprawdzają się w produkcji żywności, znane są już od lat. O wspaniałych właściwościach bakterii mlekowych wiemy od XIX wieku. Rozwój bakterii fermentacji mlekowej zwiększa wartość odżywczą i przyswajalność składników mineralnych, a także nadaje produktom specyficznego smaku, aromatu i konsystencji.

  • Producenci produktów mlecznych wykorzystują bakterie mlekowe do produkcji jogurtów, serów, kefirów i innych produktów mlecznych.
  • Biorą udział w produkcji kiszonek i kwasu chlebowego.
  • Ponadto bakterie mlekowe biorą udział w produkcji kwasu mlekowego, który jest stosowany jako konserwant w wielu produktach spożywczych. 

Dzięki swoim zdolnościom do fermentacji i tworzenia kwasu mlekowego, bakterie mlekowe odgrywają kluczową rolę w produkcji i utrzymaniu jakości wielu produktów spożywczych oraz mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka. 

Fermentacja mlekowa – przykłady i produkty

Być może nie zdajesz sobie sprawy, ale fermentacja mlekowa jest szalenie istotna w Twoich wyborach dotyczących jedzenia.

  • W wyniku fermentacji mlekowej powstają produkty mleczne, tj. jogurt, kefir, zsiadłe mleko, ale także kiszonki, kwas chlebowy czy zakwas z buraków czy zakwasu na żurek .
  • Kefir oraz jogurt są bogate w bakterie probiotyczne, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ trawienny.
  • To samo dotyczy kiszonych ogórków, kapusty kiszonej czy kimchi
  • Z kolei kwas chlebowy jest alternatywą dla tradycyjnego wypieku chleba – bogaty w bakterie korzystne dla jelit.

Fermentacja mlekowa jest więc nie tylko procesem produkcji smacznych produktów, ale także korzystnych dla zdrowia. 

Żywe Kiszonki
Author: Żywe Kiszonki

Polub nas

Więcej postów

Woda z kiszonych ogórków do picia

Sok z kiszonych ogórków – czy Ty też możesz go pić?

Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? To błąd!
Czy zadawałaś sobie kiedykolwiek pytanie, czy warto pić sok z kiszonych ogórków? Trzeba przyznać, że ogórki kiszone to nasze dobro narodowe. Jednak woda z ogórków kiszonych nie jest tak popularna.

Zapisz się na newsletter

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Nasze produkty

0
Would love your thoughts, please comment.x
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
zywe kiszonki naturalnie na zdrowie
Shopping cart close