Kimchi – czy jest zdrowe? Jak je jeść i przechowywać?

Kimchi w miseczce

O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe pewnie nie trzeba Cię przekonywać. W końcu to nasze dobro narodowe. Ale czy wiesz, że nie tylko w Polsce kochamy warzywa kiszone. Okazuje się, że fanów kiszonek jest znacznie więcej. 

Dziś przyjrzymy się bliżej jednemu z popularniejszych koreańskich przysmaków, czyli kimchi. 

Od pewnego czasu, ta azjatycka przekąska podbija polskie stoły.

  • Czym w ogóle jest kimchi?
  • Jak jeść i do czego używać?
  • Czy można zrobić kiszoną kapustę pekińską?

Sprawdźmy, co takiego wspaniałego kryje w sobie ta egzotyczna potrawa.

Kimchi jako przekąska na imprezę

Co to jest koreańskie kimchi?

Kimchi jest tradycyjnym koreańskim dodatkiem do dań, który od pewnego czasu stał się niezwykle popularny na całym świecie. Jej podstawą są kiszone warzywa. W zależności od rodzaju warzyw, kimchi może mieć różne nazwy.

  • Tradycyjnie przygotowuje się je głównie z kapusty pekińskiej. Można dodać także rzodkiewki lub ogórki. Pokrojone warzywa mieszane są z przyprawami takimi jak ostra papryka, czosnek, imbir i sos rybny.
  • Tak przygotowane warzywa zostawiamy na pewien czas, aby uruchomić proces fermentacji. Dzięki temu kimchi ma intensywny pikantny smak.
  • Ta przekąska jest powszechnie spożywane w Korei Południowej i jest traktowane jako kluczowy element kuchni koreańskiej. Najczęściej podawane jako dodatek do głównych dań lub jako składnik zup i gulaszy.
  • Ze względu na swoje właściwości jest ono bogate w probiotyki. Wiele koreańskich rodzin przygotowuje kimchi w domu, zwykle w dużych ilościach, aby cieszyć się nim przez cały rok.

Dzisiaj ten koreański przysmak uznawany jest jako zdrowa i aromatyczna alternatywa dla innych przekąsek i dodatków do dań. 

Jakie są jego rodzaje?

Mimo, iż przepis na kimchi jest jeden, to ze względu na użyte warzywa istnieje kilka rodzajów.

Oto najpopularniejsze jego rodzaje:

  • baechu kimchi, które przygotowywane jest z kapusty pekińskiej. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych jego odmian. 
  • kkakdugi – z dodatkiem krojonej rzodkwi,
  • chonggak – wykonane z małych rzodkiewek. 

Istnieje także kimchi z ogórków, czosnku czy papryki. Każdy rodzaj ma swoje własne korzenie i historię, a także tradycyjne receptury. Niektóre rodzaje są bardziej ostre, inne bardziej kwaśne, ale wszystkie posiadają charakterystyczny smak i aromat, który nadaje się jako dodatek do różnych potraw koreańskich. 

Kimchi z kapusty pekińskiej

Właściwości kimchi – czy warto jeść?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się głównie z kiszonej kapusty i pikantnych przypraw. 

  • Jest to bogate źródło witaminy C, witaminy K i błonnika, co sprawia, że jest bardzo korzystne dla zdrowia.
  • Zawiera mnóstwo probiotyków, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. 
  • Ponadto, zawarte w nim ostre przyprawy mogą pomóc w przyspieszeniu metabolizmu i spalaniu tłuszczu.
  • Jednak ze względu na wysoką zawartość soli i przypraw, osoby z nadciśnieniem lub chorobami trawiennymi powinny spożywać je z umiarem.

Mimo to, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz unikalnemu smakowi, kimchi zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, a dla osób lubiących pikantne potrawy może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sałatek czy surówek. 

Jak zrobić kiszoną kapustę pekińską w domu?

Jeśli przygotowujesz kiszonki w domu to z pewnością nie będziesz miała trudności w przygotowaniu kimchi. Aby zrobić je w domu, potrzebujesz kilku prostych składników, takich jak kapusta pekińska, rzodkiewka, czosnek, imbir, sól, cukier, woda, mąka ryżowa i sos rybny. 

  1. Najpierw pokrój kapustę i rzodkiewkę, a następnie posól je i odstaw na około dwie godziny, aby puściły sok. Następnie dokładnie opłukaj warzywa i odsącz, aby pozbyć się nadmiaru soli. 
  2. Teraz czas na przygotowanie marynaty. Potrzebny będzie Ci czosnek, imbir, sól, cukier, sos rybny, a także mąka ryżowa i płatki chili. Składniki na marynatę zagotuj i wymieszaj, połącz z warzywami i włóż wszystko do pojemnika lub słoika. 
  3. Pozostaw słoik w temperaturze pokojowej na kilka dni, a następnie przenieś go do lodówki na około tydzień, aby kimchi się zakwaszło.

Teraz możesz podawać je jako dodatek do różnych dań, takich jak ryż, zupa, lub nawet zapiekanki. Teraz możesz cieszyć się tradycyjnym koreańskim kimchi w domu! 

A więcej o warzywach kiszonych przeczytasz tutaj.

Jak zrobić kimchi

Dania i przekąski – co zrobić z kimchi?

Planujesz zorganizować przyjęcie i szukasz pomysłów na niebanalne przekąski. Do tego świetnie sprawdzi się właśnie kimchi. Azjatyckie dodatki do dań zwykle cieszą się dużą popularnością na polskich stołach. Co więc zrobić z dodatkiem tego przysmaku?

  • Przede wszystkim możesz po prostu wyłożyć je na półmisek i potraktować jako przekąskę. 
  • Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań azjatyckich takich jak kurczak z ryżem, a także dań warzywnych czy rybnych. Szczególnie warto przygotować krewetki w stylu koreańskim. 
  • Możesz przygotować także dania jednogarnkowe – zupy czy gulasze, które z pikantnym dodatkiem zyskają nowe oblicze. 
  • To także aromatyczny dodatek do sałatek i surówek.

Jak widzisz możliwości wykorzystania kimchi jest naprawdę sporo i z pewnością jego dodatek ożywi wiele przekąsek na imprezę.

A Ty już próbowałaś kimchi? Daj znać w komentarzu, jak Ci smakowało 🙂

 

Kimchi z ryżem i jakiej
Żywe Kiszonki
Author: Żywe Kiszonki

Polub nas

Więcej postów

Ocet jabłkowy

Skarby polskiej spiżarni czy ukryte zagrożenia? Przewodnik po bezpieczeństwie żywności fermentowanej

Żywność fermentowana – od tradycyjnej kiszonej kapusty i ogórków, przez popularne jogurty i kefiry, aż po zyskujące na znaczeniu kimchi czy kombuchę – przeżywa prawdziwy renesans na polskich stołach. Cenimy ją za smak, tradycję, a coraz częściej także za przypisywane jej właściwości prozdrowotne. Ale czy produkty, które znamy od pokoleń i które chętnie włączamy do diety, są zawsze w 100% bezpieczne? Przyjrzyjmy się bliżej światu fermentacji – jej blaskom i cieniom.

lekka sałatka s sosem

3 propozycje na lekkie sosy do sałatek. 

Czy Twoje sałatki czasami wieją nudą? Czy poszukujesz sposobu, by nadać im wyjątkowego charakteru i głębi smaku? Kluczem do kulinarnej transformacji Twoich zielonych kompozycji mogą być… owocowe octy!

warzywa kiszone niepasteryzowane

Tradycyjne kiszonki – od królewskiego stołu do chłopskiej chaty

Tradycja kiszenia ma swoje korzenie w odległych czasach, kiedy to nasi przodkowie odkryli, że w ten prosty sposób można przedłużyć trwałość warzyw i owoców, zachowując ich wartości odżywcze na długie miesiące. Fermentacja, bo o niej mowa, to naturalny proces, który nie tylko konserwuje jedzenie, ale także wzbogaca je o cenne probiotyki i witaminy. 

kapusta kiszona

Jak kisić kapustę? Tradycja kiszenia w Polsce. 

Kiszonki to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale również skarbnica wartości odżywczych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tradycji kiszenia w Polsce i na świecie, dowiesz się, jak przygotować domowe kiszonki, a także poznasz różnorodne przepisy z ich wykorzystaniem.

Zapisz się na newsletter

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Nasze produkty

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
zywe kiszonki naturalnie na zdrowie
0
Would love your thoughts, please comment.x
Shopping cart close