Sok z kiszonych ogórków – czy Ty też możesz go pić?

Woda z kiszonych ogórków do picia

Czy zadawałaś sobie kiedykolwiek pytanie, czy warto pić sok z kiszonych ogórków? Trzeba przyznać, że ogórki kiszone to nasze dobro narodowe. Jednak woda z ogórków kiszonych nie jest tak popularna. Co więcej, większość osób po prostu ją wylewa.

W niektórych krajach sok z kiszonych ogórków jest niezwykle popularny. Ceniony za swój bogaty smak i właściwości fermentacji mlekowej, która wspiera pracę układu pokarmowego.

W dalszej części dowiesz się:

  • czy sok z ogórków kiszonych ma również przeciwwskazania? 
  • kto nie powinien sięgać po wodę z kiszonek?
  • jak pić taką wodę?

Czytaj dalej i sprawdź, jak pić wodę z kiszonych ogórków. 

Właściwości soku z kiszonych ogórków: prawda czy mit?

O tym, że warto, a nawet należy sięgać po kiszonki nie trzeba Cię przekonywać. Sprawa wygląda podobnie w przypadku sok z kiszonek. To właśnie kwas mlekowy i bakterie probiotyczne, które powstają podczas fermentacji, mogą wspierać zdrowie układu pokarmowego. Woda z ogórków kiszonych zawiera również składniki odżywcze korzystne dla skóry i paznokci.

Jednak warto pamiętać, że sok z ogórków kiszonych jest kwaśny dlatego najlepiej rozcieńczyć go z wodą. Taki sok świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zupy (szczególnie ogórkowej) lub sosów. 

Ponadto, woda z ogórków jest także dość słona. Jeśli masz problemy z nadciśnieniem i nadwrażliwością na sód, ogranicz spożycie soku z kiszonek. Weź pod uwagę, że picie soku z kiszonych ogórków regularnie może wpłynąć korzystnie na Twoje ciało jednak pij go z umiarem.

Jak przygotować sok z kiszonych ogórków w domu?

Kiszenie ogórków w domu jest stosunkowo proste. Tak naprawdę to „efekt uboczny” kiszonych ogórków, więc nie musisz jakoś specjalnie się o to martwić.

Przygotuj ogórki kiszone według swojego przepisu. Po ukiszeniu nie wylewaj wody. Tak przygotowane kiszonki w domu to najlepszy wybór. Jeśli jednak wolisz ten czas spędzić na innych czynnościach, warto sięgać po gotowe produkty. Pamiętaj, aby sprawdzić skład i pochodzenie ogórków. Wybieraj te od sprawdzonych, lokalnych dostawców. 

Czy warto więc pić sok z kiszonych ogórków? 

Decyzja należy do Ciebie. Jeśli lubisz smak wody z kiszonek i dobrze się po niej czujesz to zdecydowanie warto. Dolewanie wody z kiszonych ogórków w niewielkich ilościach do wody z pewnością przyniesie sporo korzyści. Jednak przed podjęciem decyzji, warto skonsultować się z specjalistą, aby uniknąć ewentualnych niepożądanych skutków. 

A więcej o kiszonkach przeczytasz tutaj.

Żywe Kiszonki
Author: Żywe Kiszonki

Polub nas

Więcej postów

Ocet jabłkowy

Skarby polskiej spiżarni czy ukryte zagrożenia? Przewodnik po bezpieczeństwie żywności fermentowanej

Żywność fermentowana – od tradycyjnej kiszonej kapusty i ogórków, przez popularne jogurty i kefiry, aż po zyskujące na znaczeniu kimchi czy kombuchę – przeżywa prawdziwy renesans na polskich stołach. Cenimy ją za smak, tradycję, a coraz częściej także za przypisywane jej właściwości prozdrowotne. Ale czy produkty, które znamy od pokoleń i które chętnie włączamy do diety, są zawsze w 100% bezpieczne? Przyjrzyjmy się bliżej światu fermentacji – jej blaskom i cieniom.

lekka sałatka s sosem

3 propozycje na lekkie sosy do sałatek. 

Czy Twoje sałatki czasami wieją nudą? Czy poszukujesz sposobu, by nadać im wyjątkowego charakteru i głębi smaku? Kluczem do kulinarnej transformacji Twoich zielonych kompozycji mogą być… owocowe octy!

warzywa kiszone niepasteryzowane

Tradycyjne kiszonki – od królewskiego stołu do chłopskiej chaty

Tradycja kiszenia ma swoje korzenie w odległych czasach, kiedy to nasi przodkowie odkryli, że w ten prosty sposób można przedłużyć trwałość warzyw i owoców, zachowując ich wartości odżywcze na długie miesiące. Fermentacja, bo o niej mowa, to naturalny proces, który nie tylko konserwuje jedzenie, ale także wzbogaca je o cenne probiotyki i witaminy. 

kapusta kiszona

Jak kisić kapustę? Tradycja kiszenia w Polsce. 

Kiszonki to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale również skarbnica wartości odżywczych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tradycji kiszenia w Polsce i na świecie, dowiesz się, jak przygotować domowe kiszonki, a także poznasz różnorodne przepisy z ich wykorzystaniem.

Zapisz się na newsletter

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Nasze produkty

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
zywe kiszonki naturalnie na zdrowie
0
Would love your thoughts, please comment.x
Shopping cart close